Müzik

Arabic indie Rock: Mashrou’ Leila

Orta Doğu’dan hep sorun mu çıksın kardeşim? İşte size efsane müzikleri ile Lübnanlı bir İndie Rock grubu: Mashrou’ Leila!


Grup, 2008 yılında, Beyrut Amerikan Üniversitesi öğrencilerinin ülkenin politik yapılarından ve sorunlarından sıkılıp felekten bir gece çalmak için müzisyen aradıkları bir el ilanı ile kurulmuş. Mashrou’Leila, Mimarlık ve Grafik Tasarım okuyan birbirinden yetenekli gençlerden oluşuyor.



Mashrou’Leila aslında tek gecelik proje anlamına geliyor. Tek sefer felekten bir gece çalmak için bir araya gelmişken sonra yola devam etme kararı alıyorlar. Bir röportajlarında grubun adıyla ilgili sorulan soruya, Leila’nın Carl’ın eski erkek arkadaşı olduğunu ve sadece gruba onun adını verdiklerinde Carl ile çıkmayı kabul edeceğini, bu yüzden de bu adı koyduklarını anlatıyorlar. Oldukça alaycı ve eğlenceliler.



Özgürlükçü, politik ve seksüel şarkıları ile tanınan Lübnanlı grup, kendilerini en iyi kendi dillerinde ifade edebileceklerini söyleyerek sadece Arapça şarkılar söylüyor. Fakat, solisti eşcinsel olan gruptan, cinsellik, LGBTİ hakları, kadın özgürlüğü gibi konulardaki düşünceleri nedeniyle Arap dünyasının büyük bir kısmı tarafından haz edilmiyor. Şarkılarının İslamla çakıştığı söylenerek yasaklılar listesinde yer alıyorlar. Onlar ise “Sahnede lanetlenmeyi sansüre tercih ederiz.” diyorlar.


Solist Hamed Sinno (Buraya gözlerden kalp fuşkurtan emoji, kendisine hastayım), viyolonist Haig Papazian, bateride Carl Gerges, bas gitarcı İbrahim Badr ve gitarda Firas Abou Fakher. Pop, rock, funk ve folk karışımı bir müzik yapıyorlar. Şarkılarının çoğu akustik diyebiliriz ve düzenlemeleri geleneksel ile modernin hoş bir bileşimi halinde. Bazı şarkılarında yer yer blues ve caz esintileri yakalayabilirsiniz.



Arap dünyasının klişelerini yeniden yorumlayan tavırları, şarkılarında ve kliplerinde özgürleşmeye dair yaptıkları göndermeler, politik ve prensiplerinden ödün vermeyen sağlam duruşları ile pek sevdiğim Mashrou’ Leila ile -henüz tanışmadıysanız- sizler de tanışın istedim.


Mesela, Roman şarkısında, kliplerinde geleneksel kıyafetler içerisindeki kadınları modern dans hareketleri yaparken birbirinden harika görüntüler içerisinde görebilirsiniz. Şu karelerin güzelliğine bakar mısınız?



Mashrou Leila’nın müziği sanki savaş, acı, iktidar çatışmaları, baskı, mutsuzluk, kaos içinde parlayan aydınlık gibi, özgürlük gibi. Kimileri Arapça dinlemeyi pek sevmez, bu ön yargınızı Mashrou’ Leila ile kıracağınıza eminim. Şarkı davuldan gitara akıp giderken zamanı fark etmiyorsunuz bile. Müziğin dili yoktur dediklerinden.


Spotify kısa yolunu da şöyle bırakıyorum:



İyi dinlemeler efem!


 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Efsane Woodstock Festivali'nin 50. Yıl Kadrosu Açıklandı