Gezi Notları

Iotape, Aytap

Selamlar efenim! Tarihle doğanın buluştuğu eski bir Roma kentindeyim, Iotape. Burası, Alanya” ya 33 km doğusunda, Gazipaşa’ ya 6km uzaklıkta bulunuyor. Adını Kommagene Kralı 4. Antiokhos’un karısı Iotape’den almış. Halk arasında buraya; Hal Limanı ya da Aytap deniliyor.


Denize doğru uzanan bu yüksekçe burun, kentin akropolü durumunda. Surlar bu bölüme kale görünümü vermekte fakat yapılar haliyle oldukça yıpranmış vaziyette. En sağlam kalan yapı, Hamam. Hamama ait ta o zamanlarda yapılmış su-kanalizasyon sistemi halen görülebilir halde.




Bazı kaynaklarda okuduklarıma göre, gider ana kanal yolu ile taş borulardan denize gönderiliyormuş, normal içme suyu ise sağnıçlarla sağlanıyormuş. Akropolün karaya bağlandığı vadide Liman caddesi bulunuyor, caddenin büyük bir bölümü bugünkü karayolunun altında kalmış vaziyette. Kalıntılara bakılırsa, şehir aslında ikiye ayrılmış halde ama hala ayakta kalabilmiş eserler genellikle denize yakın alanlarda bulunuyor. Modern yolun kuzeyinde kalan kalıntılar daha çok nekropol alanındaki mezar yapılarından, evlerden oluşuyor. Iotape’ nin Nekropolisi kuzeyde ve doğuda tepe üzerinde bulunuyor. Akropolün karaya bağlandığı vadide, antik kalıntılar arasında kalan küçük koyda denize girmek şahane. Antik kentte tırmanış ve iniş şartları bazı arkadaşlara zorlu gelse de manzara ve denizin temizliği size bu zorluğu unutturacaktır.


Kamp şartlarına gelecek olursak; öncelikle güneş direk tepeden vuruyor ve yan yana sığacak şekilde en fazla beş çadır sığar. Tahmin ettiğiniz gibi elektrik ve içme suyu yok. Yol boyunca yürürseniz restoranlar ile karşılacaksınızdır, elektrik ve su ihtiyacınızı oralardan temin edebilirsiniz. Harabeler ve antik yerlerden vs korkan biriyseniz gece karanlığında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Aşağıdaki mağarada yüzmenizi tavsiye ederim ve son olarak iniş çıkışlarda ayağınızı sağlam taşlara basınız efenim.


Akropol : eski Yunan kent devletlerinde, genellikle bir tepe üzerinde bulunan, çevresi surla çevrili, içinde sarayın, önemli yapıların ve tapınakların yer aldığı iç kale.


Nekropol : arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isim.



Başka bir yerde görüşmek üzere…


 

İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Nat Geo Salomé