Gezi Notları

Ar Yu Reediiii?

Selaaamlar efenim, ben geldim. Vakit bulmuşken ve gelen ısrar üzerine Iran’dan başlayarak gezi notlarını bir bir yazacağım. Buyrunuz. Öncelikle Iran’a karayolu ile geçtim. Erbil’den Süleymaniye’ye giden, otogardan ve birçok noktadan kalkan taksi-dolmuşlar var. Erbil’den Süleymaniye’ye kişi başı 15bin Dinar yani yaklaşık 45₺, yol 2 saat. Sonrasında, Süleymaniye’den Bashmak Sınır Kapısı’na yol 1 saat sürüyor. Aynı şekilde taksi-dolmuşlar ile geçebilirsiniz efenim. Kişi başı 10bin Dinar, yani 30₺ civarı.




Araç geçişleri için Iran çok fazla istek ve yasakta bulunduğu için araçla gidecek olanlar, muhtemelen arabanızı sınırdan geçiremeyeceksiniz. Bashmak Kapısının hemen sağ tarafında otopark bulunmakta, cüzi bir miktar ödeyerek siz dönünceye kadar aracınızı orada bırakabilirsiniz efenim. Yürüyerek Kurdistan tarafından Iran tarafına doğru geçiyorsunuz.




İran’a Couchsurfing’lerin şahı Azad’la birlikte yürüyerek geçtik. Bu noktadan sonra, hemen arkamda gördüğünüz kapının ardında, sizleri arama ve sorgu bekliyor. Öncelikle girişte pek bir sıkıntı yaşamadık. Üst baş, çanta aramasından önce polisin Türk pasaportuna bakıp size kaşlarını çatıp soracağı ilk soru: “Turk or Kurd?” olacaktır. Kurmancî ile gayet kolay anlaşabiliyorsunuz. Kurd dedikten sonra polisin yüzündeki gergin ve sert ifade gitti, bize misafirperver ve kibar davrandılar. Kürtçe bilip bilmediğinizi anlamak adına birtakım sorular soruyorlar: “Ne için geldin, kaç gün kalacaksın, Iran Kurdistanı’nda tanıdığın var mı, işin ne vb.” Bunları yanıtladıktan sonra mühür  ve xray için ilerliyorsunuz. Giriş mühürünüzü de aldıktan sonra, İran’ dasınız!



Gelen sorular arasında ulaşımı nasıl sağlayacağız, pahalı mı, iletişim nasıl oluyor, dil konusunda sıkıntı var mı benzeri merak ettiklerinizi bir bir cevaplayacağım efenim. Öncelikle siz kapıdan çıkar çıkmaz, ayaklı change office’ler ve internet-iletişim için sim kart satan kişiler göreceksiniz. Gitmeden önce, en son güncel döviz kurlarına bakıp alış-satış fiyatını not almanız önemli. Iran dinarı ile Türk lirası hemen hemen aynı idi.


Gelelim işin ulaşım ve dil kısmına: Yine hemen girişte birçok taksi bulunmakta ve sizi dilediğiniz yere, çok uygun bir meblaya götürmekte efenim. Insanlarla Kurmancî konuşarak çok rahat anlaşabiliyorsunuz, tabii yukarı doğru gittikçe bu Soranî, Hewramî, Îngilîzî, Farsî olarak değişiyor. Başur tarafına yakın kısım, iletişim açısından çok rahat. Dil bilmeseniz dahi korkmayın derim ben hep, çünkü bir şekilde kendinizi ifade edebiliyorsunuz, çizin, vücut dilinizi kullanın. Bu konudaki şebek hallerime değinmiciiiim efenim, devam edelim 🙂 Taksi fiyatları çok uygun. Mesela biz, Merivan’ı geçip direk Hewraman’dan tura başlamayı, dönüşte Merivan’ı gezip oradan sınıra geçmeyi düşündük. Sabah erken saatlerden, akşam saat 5-6’ya kadar sizi istediğiniz her ilçeye her yere götürecek taksinin fiyatı yaklaşık 150₺, evet yanlış okumadınız. Sizi, eğer enerjim sağlam diyorsanız, Hewraman, Belbar, Nav, Bakhtiari, Paveh, Kirmanşah’a götürüp gezdirecek taksiye vereceğiniz fiyat bu. Yolların kavisleri, zorluğu, uçurumların yüksekliğini görünce gerçekten bu para az diyebiliyorsunuz. Yani biz öyle dedik ve 170₺ verdik. Insanlar Bakur’dan geldiğinizi söylediğinizde çok cana yakın ve misafirperver davranıyorlar. Gitmeyi düşünen arkadaşlara taksicinin ismini ve numarasını verebilirim.


Merivan’dan geçerken çok acıktık ve bir şeyler yemek istedik. Bir hamburgercide durduk ve hayatımın en enteresan hamburgeri ile selamlaştım 🙂 Canım ya dürümburgersin sen, hem de patlatmalı ekmekli.



Küçükken patlatmayı sevdiğimiz baloncuklu naylonlar gibi devasa bir ekmek ve oraya özgü baharatlı bir tat. Küçük göründüğüne bakmayın, fotoğrafı çekmek aklıma gelene kadar yarısı bitmişti.


Ardından taksici abi ile sohbet ede ede Hewraman’ a geçtik. Orası sıkıştırılarak anlatılacak bir yer değil diyorum, gidin vallahi gidin. Merak edenler ve gelen sorular için internet bulmuşken ve vakit varken konuya giriş mahiyetinde şey ettim. Hewraman yazısında görüşürüz efenim, selamlar, sevgiler, öperim.


İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Iotape, Aytap