Etiket

Cizre

Misafir Ol Gel Bana, Sanat, Sinema

Nuh’un Gemisi Cudi’de ama Nasıl?

Nuh’un Gemisi Cudi’de filmi  bayram vesilesi ile TRT 1 ekranlarında ilk kez seyirci ile buluştu. Film, belli ki  Nuh’un Gemisi’nin Cudi Dağı’nda olduğu mesajını verme yoluyla ortaya çıkmış ki zaten bunu direkt mecazsız film adı yapmışlar.  Biraz da Nuh’un Gemisi’nin Ağrı’da olduğu iddialarını bertaraf etmek için yapılmış olabilir. Gelelim filmden arta kalanlara: Filmin reyting ölçümlerinin fena olmadığı hatta 22 milyon kişi tarafından izlendiği söylendi ki sonuçlar manipüle edilmediyse iyi bir reyting. Yalnız bir filmin çok izlenmesinin o filmin Türkiye’de iyi bir film olduğu anlamına gelmediğini hatırlatalım ve Recep İvedik’in en çok izlenen film rekorunu zamanında kırdığını belirtelim. Filmin tamamını izlemek sinemadan bir gıdım anlayanlar için adeta işkence idi. Nitekim sorduğum bazı arkadaşlar dayanamayıp izlemeyi bıraktılar. Ben bitirdim ama nasıl?


Devamı İçin Tık Tık

24 Yorum
Tarih

Bir Ortaçağ Müellifinin Gözüyle Kürtler ve Yaşadıkları Bölgeler

Cizre’li İbnü’l-Esir, Orta Çağ’ın en büyük ve en güvenilir tarihçilerinden biri olarak haklı bir ün yapmış, rivayetleri değerlendirirken ihtiyatlı davranmasıyla, haberleri tahlil ve tenkit süzgecinden geçirdikten sonra kullanmasıyla ve yalnızca güvenilir kaynaklara başvurmasıyla tanınmıştır. İbnü’l Esir’in, Orta Çağ kaynaklarında Kürt imajı, Orta Çağ İslam Tarihi’nde Kürtlerin yaşadıkları coğrafyalar, sosyo-kültürel özellikleri, inançları, aşiret yapıları, göçebe hayat tarzları, dönem devletleri ile olan sosyo-politik ilişkileri gibi birçok konuyu derinlemesine ele aldığı “El-Kâmil Fi’t Tarih” adlı büyük eseri, Necip Mansız tarafından “Bir Orta Çağ Müellifinin Gözüyle Kürtler ve Yaşadıkları Bölgeler” adıyla incelenmiş ve kaleme alınmıştır. Devamı İçin Tık Tık

2 Yorum
Kurdî, Müzik, Resim, Sanat

Mihemed Arifê Cizrawî

Her gel bi navdarên xwe ve tê naskirin û dîroka gelan bi pêşengiya van navdaran ve tê nivîsandin. Ji berê heta roja îroj dengbêjan bi klameyên xwe yên herî giran êş, evîn, hesret û têkoşîna gelê xwe vegotine. Ango bîra dîroka gelê xwe bûne. Mihemed Arifê Cizrawî jî yek ji wan dengbêjên navdar e ku bîra wî rûpelên tarî yên dîroka gelê bindest rewnaq dike. Ango her miletek bi navdarên xwe tê naskirin û dîroka gelan li ser pişta navdaran tê avakirin; çi di warê şer û cengê de be û çi di warê zanîn û pênûs û xamê de be.


Devamı İçin Tık Tık

14 Yorum
Misafir Ol Gel Bana, Tarih, Teknoloji

Kürdler Ne Zaman Uzaya Çıkacak?

“Benden çok önce gelen bilginlerin kitaplarını ve takipçilerinin çalışmalarını gözden geçirdim… Bu ince ve zor yolda ilerlemek için ısrarla uğraşmaya başlayınca, bu kıymetli fende öne çıktım. Sonra, kendime ve yaptıklarıma şüphe ile baktım. Güzel hikmetlerin çeşitli yönlerini keşfetmek için gayret sahiplerinin yardım kolları bana uzandı… Çalıştığım gecelerin mehtabı doğdu…”

Cezerî’nin Önsözünden

Devamı İçin Tık Tık

30 Yorum