Edebiyat, Pdf Hayratı, Psikoloji, Sağlık, Sinema

Alice Harikalar Diyarı’nda Sendromu (AIWS)

Merhabalar. Bugün notlarımı karıştırırken şöyle bir cümleye rastladım: “Alice gibi küçücük kalıp kendi gözyaşlarımda boğulmak istediğim zamanlar…” Sonuna da eklemişim: “Bu sendroma yakalananlar hep migren hastası oluyorlarmış zaten.” Zamanında okuyup epey şaşırdığım bu sendromu, sizlerle paylaşmak isterim efenim. Nedir Alice Harikalar Diyarı’nda Sendromu (Alice in Wonderland Syndrome)? Hazırsanız başlayalım, buyursunlar.


Lewis Carrol – Alice Liddel


Lewis Carrol’un yazdığı romandan ismini alan Alice Harikalar Diyarı’nda Sendromu, ilk olarak psikiyatrist John Todd tarafından gözlemlenmiştir ve semptomların bu hikayedeki olaylarla benzerliği dolayısıyla bu şekilde isimlendirilmiştir. Carrol, Oxfordlu matematikçi, papaz ve fotoğrafçı. Hatta yazarın kendisinin migren hastası olduğu ve deneyimlerini, çalıştığı okulun dekanının küçük kızı Alice Liddell için hikayeleştirdiği speküle edilmektedir.


Çocukken okuduğumuzda bizi bir hayal dünyasına götüren kitabı, bir yetişkin olarak okuduğumuz zaman, kuantum fiziği, uzay-zaman teorisi, paralel evrenler, tanrı parçacığı, evrendeki kara delikleri, Alice’in tavşan deliğinden Harikalar Diyarı’na düşmesini algılayabiliyoruz. Yazarın kitabı uyuşturucu türevi maddeler etkisinde yazmış olduğunu düşünebilirsiniz fakat kendisi bu kitaptan sonra determinantlar üzerine bir deneme yazmış saygın bir profesör.



Sendrom, gözlerle beyin arasındaki sinyallerin tam ve doğru çalışmamasından kaynaklanan nörolojik bir hastalıktır. Bu nörolojik sorunun sonucunda görüş bozukluğu ortaya çıkar. Hasta çeşitli halüsinasyonlar gördüğünü düşünür; onun için şaşırtıcı ve korkutucu olan bir dünyada yaşadığını ve yanıltıcı sanrılar yüzünden delirdiğini sanır. Migren belirtileri, bu hastalığın belirgin bir özelliğidir.


Sendromun belirtileri:

• Mikropsi: Cisimleri olduğundan küçük görme.
• Makropsi: Objeleri olduğundan büyük görme.
• Metamerhopsi: Cisimleri çok şişman, çok ince, kısa, uzun görme.
Telopsi: Cisimleri olduğundan uzakta görme.
Pelepsiya: Cisimleri olduğundan yakın görme.
Vücut imajını farklı algılama, hareketlerde asimetri.
• Dokunma duyusundaki bozukluklar.
• Zaman algısının bozulması.
• Ses algısının bozulması.



Sendromun tam nedeni bilinmemektedir ama bazı rahatsızlıklarla birlikte ortaya çıktığı düşünülmektedir. Migren haricinde diğer nedenleri arasında; stres, öksürük ilacı (enteresan), halüsinojenik ilaçların kullanımı, epilepsi, inme ve beyin tümörü gösteriliyor. Bilinen bir tedavisi ise henüz yokmuş.


Sendroma sahip kişi, insanları karınca gibi küçücük görürken, pencere kenarına konan kuşu bir dinazor büyüklüğünde görebilir. Masayı yumuşak olarak algılarken, bir süngeri çok sert algılayabilir. Yolda üzerinde yürüdüğü asfaltı jöle kıvamında hissedebilir. Yani, bir algı ve oryantasyon bozukluğu oluşur. Görme, dokunma, duyma gibi birçok duyuyu etkileyebilir.



Şimdi kitabı yeniden düşününüz ve olayları birleştiriniz. Sizce de çok enteresan ve bir o kadar da fantastik bir sendrom değil mi?


Kitaplardan uyarlanan, fantastik bir kurgu üzerinden ilerleyen, birey ve toplum sorgulamasını sembollerle maskelenen patikalar aracılığıyla sunan filmlerini henüz izlemediyseniz, 2010 yapımı ilk filmi ve 2016 yapımı ikinci filmi izleyebilirsiniz.


Kitapları henüz okumadıysanız:

Lewis Carroll Alice Harikalar Diyarında ve Aynadan İçeri – İthaki Yayınları 

Lewis Carroll Alice Harikalar Diyarında – İş Bankası Yayınları


Kaynaklar:

https://sapienlabs.org/the-alice-in-wonderland-syndrome/

https://cp.neurology.org/content/6/3/259.full

https://www.doktortakvimi.com/blog/alice-in-wonderland-sydrome-alis-harikalar-diyarinda-sendromu


İLGİNİ ÇEKEBİLİR:  Arkeoloji ve Birkaç İstek